Pikaopas Vilbyn ajastimen käyttöön
Vilbyssä on kuusi vaihtoehtoa ajastaa valon pimeän ajan sykliä ja valoisan ajan sykliä. Alla olevien lukujen ensimmäinen luku tarkoittaa valon päälläoloaikaa vuorokaudessa, ja jälkimmäinen kuvaa sitä tuntimäärää, jonka valo on pois. Eli esmerkiksi 24-0 tarkoittaa sitä, että valaisin on koko ajan päällä. 12-12 tarkoittaa vastaavasti sitä, että valaisin on päällä kaksitoista tuntia vuorokaudessa ja pois päältä saman ajan. Kuinka sitten valita oikea aika? Jokainen kasvi on erilainen ja kasvattajan tarpeet myös, mutta kirjoitan alle yleistyksen jolla pääsee alkuun mikäli aihe on aivan uusi.
Aloitetaan idättämisestä. Mikäli Vilbyn valaisin on päällä, on Vilbyn sisälämpötila on usein hieman korkeampi kuin huoneen lämpötila. Se sopii siis hyvin siementen idättämiseen, koska monet siemenet itävät hieman nopeammin lämpimissä olosuhteissa. Idätysvaiheessa olen itse käytänyt 24-0 valojaksoa jolloin valo on koko ajan päällä. Näin pieni kasvin alku saa heti valoa, eikä kasvata ylimääräistä vartta. On tärkeää pitää multa koko ajan kosteana eikä valaisinta ole syytä pitää täydellä teholla. Monet pienet taimet ovat erityisen herkkiä ja mullan kuivahtaminen voi olla kohtalokasta.
Seuraavaksi tulee kasvuvaihe. Kasvuvaiheessa kasvit usein kasvattavat uusia lehtiä, vartta ja juuria. Tässä vaiheessa usein 24-0 tai 18-6 on hyvä valinta valojaksoksi. 18-6 valojakson etu on se että kasvi ja kasvatustila saavat hieman jäähtyä joka voi olla varsinkin kuumana kesäpäivänä tärkeää kasvin hyvinvoinnin kannalta. 18-6 valojakso säästää myös hieman energiaa.
Mikäli kasvisi tuottaa hedelmiä, marjoja tai kukintoa, voi näiden muodostumista edes auttaa valitsemalla valojakso, jossa on enemmän pimeää. Jotkin kasvit ymmärtävät lisääntyvän pimeän määrän syksyn lähestymiseksi ja aloittavat hedelmien, marjojen tai kukinnon tuottamisen. Tietyt kasvit jopa vaativat tietyn määrän pimeyttä, jotta prosessi käynnistyy. Tässä vaiheessa toimiviksi havaitut valojaksot ovat 12-12 ja 10-14.
Sadon kypsyessä voit halutessasi lisätä pimeän määrää valojaksolla 8-16. Vähenevä valo saattaa tosin joissain tapauksissa vähentää sadon määrää.
Viimeinen valojakso on 0-24. Tässä jaksossa valaisin on koko ajan suljettuna. Tämä valojakso on hyvä mikäli kuivatat satoasi Vilbyssä. Vilbyssä voi tietenkin kuivata mitä tahansa kasveja, yrttejä tai sieniä. Vilbyn tuuletin on aina päällä joten kevyt ilmavirta kuivattaa sadon hellästi.
Ajastinta voi siis käyttää esimerkiksi seuraavasti:
Idätys: 24-0 ja 18-6.
Kasvuvaihe: 24-0 ja 18-6.
Sadon kypsymisvaihe: 12-12 ja 10-14.
Sadon kuivattaminen: 0-24.
18-6 valojakso. Valo on päällä kahdeksan tuntia ja sammutettuna kuusi tuntia. Vihreä valo kertoo että kuvan Vilbyssä on menossa pimeän vaiheen toinen tunti.